‘De Timmerwinkel’ atelier voor jonge kunstenaars

Keetjap Oost Gelre nu al succes

Met ‘Tegenweer’, tijdens de kerstmarkt in Groenlo afgelopen jaar, deed het project Keetjap het eerst van zich spreken. Terwijl alle soorten van kunst door jongeren binnen in de Oude Calixtuskerk te bewonderen en te aanhoren waren, stonden buiten enkele schaftketen opgesteld, geprepareerd als expositieruimte. In de keten waren prachtige kunstwerken van jongeren te zien. Het viel erg in de smaak, zowel de opzet als uitvoering. Er werd zelfs al geboden op enkele kunstwerken. Keetjap is een initiatief van Cultuurpact-Achterhoek, met daarin ondermeer gemeenten en provincie, om samen kunst en cultuur in de regio te stimuleren.

Keten

‘Keten is een amateurkunstproject voor en door jongeren van 13 tot en met 24 jaar in de Achterhoek, met een multidisciplinair karakter op onverwachte locaties, met educatieve elementen en een afsluitende uitvoering. Het vond in 2010 plaats in vijf van de tien deelnemende gemeenten, namelijk in Winterswijk, Oude IJsselstreek, Doetinchem, Berkelland en Lochem. Dit jaar zijn de gemeenten Aalten, Montferland, Bronckhorst, Oost-Gelre en Zutphen aan de beurt.’ Aan het woord Mirjan Koldeweij, kunstenares uit Eibergen, die het project in Berkelland begeleidde en dat ook in Oost-Gelre doet.

Ze is nu al laaiend enthousiast over het tweede jaar ‘Keetjap’. ‘Na een jaar ervaring konden we zaken die in de evaluatie aan bod kwamen mooi meenemen naar het tweede jaar. Die voorbereidingen verlopen zeer voorspoedig. Ik heb ondermeer op het Marianum in Groenlo en Lichtenvoorde tig keer een presentatie gegeven over het project. De aanmeldingen stroomden binnen. We zitten aan het maximum. Zes jongens en negen meiden, echt geweldig,’ vertelt ze bijna juichend. ‘Ook het Marianum werkt uitstekend mee. Zij zijn zeer enthousiast.’

‘Keetjap is kunst bekijken, zelf werken met hout, steen en staal en daar een uniek kunstwerk van maken, met als afsluiting een echte expositie. Belangrijk is de eigen inbreng. De jongeren kunnen aan de slag met hun eigen fantasie met daarnaast de omzetting van tweedimensionaal naar drie-dimensionaal. Dat is best lastig, maar ook een geweldige uitdaging,’ weet Koldeweij.

In Berkelland bleek het project zeer succesvol, en waren zowel jongeren als ouders zeer enthousiast, met een zeer druk bezochte afsluitende expositie, met ook nog eens een deelneemster die aangenomen werd op de kunstacademie.’

De Timmerwinkel als atelier

Naast de medewerking van het Marianum is Koldeweij bijzonder verguld met de medewerking en enthousiasme van Herman Rooks van Rooks Interieur Systemen en De Timmerwinkel in Lichtenvoorde. ‘Ik was op zoek naar een ruimte waar de jongeren hun kunstwerk kunnen maken twee volle dagen lang. Via via kwam ik in contact met Rooks en deze reageerde erg enthousiast.

‘Op donderdag 17 en vrijdag 18 november werken de jongeren in de werkplaats van het bedrijf vol continue aan hun kunstwerk, met medewerking van het Marianum, en met begeleiding van ons,’ Maar ook van Edwin Hoitink, chef werkplaats van Rooks Interieur Systemen. ‘Het is een mooi initiatief, een erg goed idee’ vindt Rooks. ‘Daar werken wij graag aan mee. Edwin is al een tijdje materialen aan het verzamelen die de jongeren straks gebruiken kunnen. En we waren al voornemens kunstenaars te gaan betrekken bij ons bedrijf. Dan kunnen ze tevens zien met welke materialen wij werken. Daar zitten volop nieuwe uitdagingen in ik denk dat wij kunstenaars wel kunnen inspireren.’ De kunstenares in Koldeweij knikt als ze Rooks aanhoort en rondkijkt. ‘Ik heb al volop ideeën,’ lacht ze. Koldeweij en Rooks hebben elkaar duidelijk gevonden met dit project, want Koldeweij kwam met Rooks overeen ook de expositie te openen in zijn bedrijf, op zondag 27 november. Daar zal ook wethouder Hoijtink aanwezig zijn. Maandag 28 november trekken de ‘galerieën’ ’s morgens naar Marianum Groenlo om leerlingen de gelegenheid te geven de kunstwerken te bewonderen. ’s Middags hetzelfde in Lichtenvoorde. De keten zullen ook tijdens Tegenweer aanwezig zijn, op zaterdag 10 december, tijdens de Kerstmarkt in Groenlo.

Meer info; www.ketenachterhoek.nl

Foto-onderschrift: Edwin Hoitink (links), Herman Rooks en Mirjam Koldeweij in de werkplaats van De Timmerwinkel dat dienst gaat doen als atelier voor Keetjap.

Meer afbeeldingen
Opening & Open Dag

Na een flinke her- en verbouwing hebben we vrijdag 20 mei de deuren van onze Timmerwinkel  en onze Inspiratie- en Ideeënstudio geopend. Zaterdag 21 mei was er een open dag.
De belangstelling op beide dagen was overweldigend. De open dag werd afgesloten met een mooi feest voor familie, personeel, buren, vrienden en bekenden.

Meer afbeeldingen
Verbouwen

We blijven volop in beweging. Nu we de verbouwing achter de rug hebben, de Studio en De Timmerwinkel  ingericht en bedrijfsklaar zijn,  kunnen we ons weer volop richten op onze klanten. De Timmerwinkel is een doe-het-zelfzaak voor de professionele doe-het-zelver. De timmerman die in zijn vrije tijd ook op professionele wijze wil werken. De zzp-er die op zoek is naar goed materiaal en de aannemer die materiaal nodig heeft voor de droge afbouw.

Onze werkplaats is zo ingericht dat men daar ook snel een klus kan (laten) doen.

De Timmerwinkel is een verlengstuk van ons magazijn. Daar verkopen en verhuren we alleen materialen en gereedschappen die we zelf ook gebruiken. Het is tevens een verlengstuk van onze studio. Hier kan men de standaard wand- en  plafondmaterialen bekijken en kopen. De Studio richt zich meer op het innovatieve en actuele assortiment. In de Inspiratie- en Ideeënstudio kan men ook de mogelijkheden van de Barrisol spanfolies ervaren en testen.

Meer afbeeldingen